Behandlinger

Helproteser

Hvis du har mistet alle dine naturlige tænder skal du have en helprotese.


Helprotesen erstatter dine tænder, støtter din kind, kæbeled og læber samt sikrer din tyggeevne.


Med en helprotese bevarer du dit naturlige udseende.

I starten kan det være svært at vænne sig til en helprotese. Du vil måske opleve midlertidige tygge- og taleproblemer, som vil aftage med tiden.
 

Delproteser

Mangler du en eller flere naturlige tænder, kan de erstattes af en delprotese. En delprotese holdes som regel fast ved hjælp af bøjler på de sunde naturlige tænder og sikrer fuld tyggefunktion. Der findes forskellige typer delproteser:


En unitor delprotese fremstilles på et metalstel, hvorpå protesetænderne er monteret. En unitor er meget stærk og fylder ikke meget i munden. Denne type er en god løsning til dig, der har flere sunde og stærke tænder.

Akryl delprotesen har samme funktion som unitor delprotesen, men den er ikke så stærk og fylder mere i munden. Akryl delprotesen bruges ofte som en midlertidig løsning.


Delproteser kan også fremstilles med implantater, så man undgår synlige bøjler og derved opnår et bedre kosmetisk resultat.

Tandudtrækningsproteser

Tandudtræknings-/immidiatprotesen indsættes umiddelbart efter tandudtrækningen.


Det har flere fordele. Du skal ikke gå uden tænder og du bevarer dit udseende. Protesen beskytter tandudtrækningsområdet og er med til at stoppe evt. blødninger og skåner knoglen mens du heler i munden.


I de første 6 måneder ændrer kæbeknoglen sig så meget, at protesens bund skal efterfyldes med en midlertidig blød underforing.
Denne behandling gentages efter behov, normalt 2-3 gange.


Du skal påregne en del tilretninger af protesen i denne periode. Efter ca. 5-6 måneder skal protesen duplikeres eller rebaseres, dvs. den skal udfyldes med en ny fast blivende bund.


Tandudtræknings-/immidiatprotesen kan både være en helprotese og en delprotese/unitor.

Proteser monteret med trykknapper

Hvis du ikke har sunde naturlige tænder tilbage og ønsker en protese der sidder fast, kan en implantatprotese være løsningen.


En implantatprotese giver tryghed i hverdagen, fordi du kan spise og grine, uden at være nervøs for, om protesen løsner sig.


Det er i dag muligt at sætte en tandprotese fast på implantater med små tryklåse. De indopererede implantater fungerer som kunstige tandrødder.

GODE RÅD

                              Pas godt på din tandprotese


  • Du undgår dårlig ånde, hvis du har en god mundhygiejne. Skyl munden og børst protesen grundigt efter hvert måltid.     
  • Børst din tandprotese grundigt hver morgen og aften med en rigtig protesetandbørste og et specielt proteserensemiddel, der ikke skader protesen. Almindelig tandpasta med slibemiddel må ikke benyttes på tandproteser, da den almindelige tandpasta ridser protesen, så den bliver sværere at holde ren for mad og tandsten. Børst gummer og gane med en blød tandbørste, så du stimulerer blodcirkulationen.    
  • Hvis du har en delprotese, så er det vigtigt at bøjler og tænder holdes rene, så du undgår caries i bøjletanden.            
  • Din protese kan gå i stykker, hvis du taber den. Undgå dette uheld ved at fylde lidt vand i håndvasken - så protesen lander blødt. Er uheldet ude, så kontakt din kliniske tandtekniker.        
  • Særlig vanskelige belægninger/tandsten kan være svære at fjerne uden at beskadige protesen. Kontakt din kliniske tandtekniker og få renset og oppoleret protesen.                                
  • Din mund og slimhinder forandrer sig med alderen. Det betyder, at protesen mister sin pasform. Hvis ikke protesen justeres, kan du få tale- og tyggebesvær. Er du uheldig, kan du få tryksår, svampeinfektioner og muskelproblemer. Derfor anbefaler vi et årligt eftersyn af din tandprotese.